Achizitionarea unui teren pentru construire

Post date: Aug 15, 2014 10:47:34 AM

Din ce în ce mai multă lume alege să se retragă din zgomotul continuu al orașelor în zone mai liniștite, la țară sau în suburbii, fie alegând să își construiască o locuință, sau o casă de vacanță, fie să își dezvolte o afacere unde prețurile îi permit o bună încadrare în buget. Pentru cei care aleg orașul, dar și pentru cei care preferă zonele rurale, achiziționarea unui teren este primul pas spre construirea unui imobil după propriile dorințe. Pentru ca alegerea unui teren pentru construire să nu fie o provocare, vă vom oferi câteva recomandări pe care să le urmați înainte de a face pasul spre achiziție.

Vizionarea terenului

După consultarea mai multor oferte imobiliare, pentru a vă face o idee asupra amplasării, vecinătăților și a potrivirii cu așteptările voastre, urmează etapa vizionării terenurilor.

Țineți cont de prezența apelor în zonă, de stabilitatea terenului, de istoricul zonei și dacă este posibil, aflați opinia unui geolog privind natura terenului pentru a nu avea surpriza achiziționării unei suprafețe cu potențial de inundare, de alunecări de teren, cu probleme de fundare, etc.

Dacă preferați o locație cu o oarecare pantă, veți fi surprinși poate să aflați că dimensiunea terenului este calculată ca proiecție pe plan orizontal a suprafeței reale, iar distanța măsurată cu ruleta, sau alte mijloace de măsurare, va fi puțin diferită. Pitagora vă va ajuta în acest caz să știți care este situația reală.

Condițiile de construire

Asigurați-vă că terenul pe care vreți să îl achiziționați este poziționat adiacent unui drum de acces public, stabilit prin PUZ (Proiect Urbanistic Zonal). Ar putea fi o surpriză neplăcută să constatați că nu puteți să vă vizitați proprietatea sau să fiți nevoiți să donați o parte din proprietate pentru crearea căii de acces.

Verificați cu atenție prezența unor magistrale de gaz sau apă din subteran sau învecinarea cu rețelele de transport ale energiei electrice, ce vă pot împiedica să construiți în acea zonă.

Puteți obține informații despre PUZ de la departamentul de urbanism al Primăriei în jurisdicția căreia se află terenul vizat. Acest document vă mai oferă informații referitoare la permisiunile sau restricțiile zonale, la funcționalitatea ce o poate avea terenul (dacă pot fi construite locuințe sau nu, care este regimul de înălțime al construcțiilor, cum se aliniază și la ce distanță se poziționează de la frontul stradal clădirea, care este procentul de ocupare al terenului (POT) și coeficientul de utilizare al terenului (CUT), dacă există restricții arhitecturale în cazul unor zone istorice.

Pe lângă acest document puteți consulta și PUG (Proiect Urbanistic Zonal) și PUD (Proiect Urbanistic de Detaliu) pentru a avea o imagine de ansamblu asupra zonei în care este localizat terenul și pentru a vă lămuri dacă veți putea construi imobilul dorit în acea zonă.

Utilități

În stabilirea prețului unui teren, un rol covârșitor îl au utilitățile dintre care cel mai important este curentul electric. Țineți cont că simpla prezență a stâlpilor de curent electric sau a posturilor de transformare în vecinătatea terenului nu vă garantează accesul la această resursă. În prezent, cablurile de electricitate sunt aduse subteran până la beneficiari. Posturile de transformare sunt dimensionate în funcție de cerere și din păcate, în cele mai multe cazuri, fiind comandate și achitate de proprietari care apoi se obligă contractual să le doneze societății furnizoare de electricitate în câțiva ani, aceștia rareori își asumă achiziționarea unor posturi de transformare mai puternice, care să le asigure și noilor veniți necesarul de energie electrică. Trăim în România, iar industria energetică este încă monopolistă, astfel că sunt slabe șanse ca investițiile în acest sens să vină din partea furnizorilor. În anumite cazuri, curentul electric poate să fie adus la teren, astfel, partenerul imobiliar poate pretinde justificat includerea acestei utilități în prețul de achiziție.

Accesul la apă, vital, poate fi făcut atât de la rețea, cât și prin forare. Dacă apa de rețea încă nu este adusă la teren, puteți să vă interesați la ce adâncime se află pânza freatică, de obicei pentru a obține apă potabilă se realizează foraje de adâncime în al doilea sau al treilea strat de pânză freatică. Serviciile de canalizare pot fi substituite ușor prin construirea unor bazine vidanjabile sau a altor soluții de colectare iar gazul metan poate lipsi în condițiile în care electricitatea este prezentă sau prin folosirea altor soluții de încălzire.

Lămurirea situației juridice

Pentru a vă asigura că proprietatea pe care urmează să o dobândiți are o situație juridică ce nu vă va crea neplăceri în timp, consultați un extras de carte funciară de informare și un certificat de urbanism. Acestea sunt documente publice, de informare, în care sunt înscrise informații privind situația juridică și mențiuni speciale, în cazul în care terenul este în curs de vânzare sau proprietatea sa este discutabilă la momentul emiterii documentului.

Extrasul de carte funciară poate fi obținut de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Certificatul de urbanism se obține de obicei de la Primării în termen de cel mult 30 zile de la completarea și depunerea unei cereri-tip pentru terenul vizat (se impune să cunoașteți elementele de identificare a terenului – localitate, număr cadastral și număr de carte funciară), a planurilor cadastrale și topografice și dovada achitării unei taxe modice pentru eliberarea certificatului de urbanism.

Verificarea coordonatelor topografice

Un pas suplimentar, dar esențial pentru liniștea dumneavoastră este verificarea coordonatelor topografice ale terenului. În acest mod aflați cu certitudine care sunt limitele terenului și dacă există suprapuneri cu terenurile învecinate.

Încheierea contractului

Solicitați contractul de vânzare-cumpărare cu câtva timp înainte de semnarea lui, pentru a avea timp să îl studiați și să solicitați realizarea unor modificări, dacă este cazul, iar apoi alegeți să îl încheiați în fața unui notar.

Pentru mai multe detalii, contactați-ne pe e-mail: szatmari.engineering@gmail.com sau la telefon: 0743 069 477.